nedelja, 4. maj 2014

Jakob Aljaž - lik slovenskega planinstva

Jakob Aljaž, slovenski rimskokatoliški duhovnik in skladatelj, se je rodil 6. julij 1845 v vasi Zavrh pod Šmarno Goro, umrl pa je na današnji dan 4. maj 1927, v vasi Dovje na Gorenjskem.



Aljaž je imel pomembno vlogo pri razvoju slovenskega planinstva. Kot župnik na Dovjem in planinec je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava, s tem pa si je zagotovil pravno nesporno gradnjo skromnega zavetišča, imenovanega Aljažev stolp na vrhu Triglava. Bil je tudi pobudnik in graditelj drugih planinskih objektov: Aljaževega doma v Vratih, kapele in koče na Kredarici, zavarovane planinske poti med Malim in Velikim Triglavom in Tominškove poti iz Vrat na Kredarico. Njegovo delo je tudi Staničevo zavetišče tik pod vrhom Triglava. Njegovo vsestransko delovanje se je razširilo tudi na skladateljevanje.

Njegovi najbolj znani pesmi sta »Oj, Triglav, moj dom«, ki jo je uglasbil leta 1896, objavil pa v svoji "Slovenski pesmarici II" leta 1900. Besedilo pa je že leta 1894 napisal župnik Matija Zemljič iz Gornje Radgone in ga v istem letu objavil v rokopisnem bogoslovnem glasilu "Lipica" v Mariboru, kjer je takrat služboval. Druga taka pa je iz nemščine prevedena božična pesem »Sveta noč«. Uglasbil je tudi nekaj pesmi Simona Gregorčiča.

Banka Slovenije je v njegov spomin izdala jubilejne kovance za 5, 500 in 5000 tolarjev. Takole je med drugim zapisano v kupni pogodbi, ki jo skupaj z ostalim arhivskim gradivom (tudi kupno pogodbo iz leta 1900 o nakupu zemljišča, kjer danes stoji Aljažev dom v Vratih) od 3. februarja 2011 hrani Slovenski planinski muzej:

"Občini Dovje in Mojstrana prodasta od svoje parcele št. 1484/1 kat. občine Dovje tisti del ležeč proti Primorskem t. j. do primorske meje in do meje Studor (Srednja vas, Bohinj), ki se imenuje 'špica' 'Velikega Triglava' okoli trianguluma ali piramide v obsegu 16 kvadratnih metrov, to je 4 metre na dolgost in 4 metre na širokost, gospodu Jakobu Aljaž in ta kupi od njih navedeni del parcele št. 1484/1 kat. občine Dovje zakupnino v znesku 1 gl t. j. eden goldinar v last."

Koliko pa je sploh en goldinar, kakšno vrednost je imel ta (simbolični) znesek odkupa?
Za 1 goldinar, za kolikor je Jakob Aljaž odkupil vrh Triglava - špico, se je torej dalo kupiti približno 4 steklenice kisle vode, ali malo manj kot tri bokale vina, ali pa nekako 8 hlebov kruha.

Čeprav je bil vrh odkupljen po simboličnem znesku pa je njegova današnja vrednost neprecenljiva.

Povzeto po:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Jakob_Alja%C5%BE
http://www.gore-ljudje.net/novosti/63499/

Vir fotografije: RTV Slovenija

Ni komentarjev:

Objavite komentar