torek, 29. april 2014

Novinarska konfereca VSO o sodbi v zadevi Patria

Spoštovani naši bralci in tisti, ki nas spremljate! Danes je na sedežu Združenja VSO potekala novinarska konferenca. Z vami delimo celotno besedilo novice na STA, ker je dostopno samo naročnikom. 


Vir novice: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=2004556

Vir fotografije: Lastni arhiv

Sodba v zadevi Patria po mnenju VSO še en od poskusov diskreditacije najvidnejših osamosvojiteljev

Ljubljana, 29. aprila (STA) - V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so prepričani, da je sodba v zadevi Patria še eden v nizu poskusov diskreditacije in onemogočanja najvidnejših slovenskih osamosvojiteljev ter njihovega izrinjanja iz slovenskega političnega prostora. To je na današnji novinarski konferenci dejal generalni sekretar združenja Božo Predalič.
Tako Janez Janša kot Tone Krkovič, ki jima je višje sodišče potrdilo obsodilno sodbo, sta člana njihovega predsedstva. V združenju so po Predaličevih besedah prepričani, da sodba ne bo prestala resnega strokovnega preizkusa in bo nedvomno padla. Po besedah predsednika združenja Aleša Hojsa gre za sosledje dogodkov, ki so režirani, ki jih nekdo namenoma planira za določen trenutek, kar se odrazi v slabšem življenju državljanov.
Predalič je izpostavil, da gre, kot je sodišče samo zapisalo v obrazložitvi, za indično sodbo. Sodišče torej "priznava, da je obsodbo sprejelo brez kakršnega koli konkretnega, trdnega dokaza, le na podlagi indicev, to pa je nevzdržno za pravno državo", ugotavlja. Dodaja tudi, da to "preprosto pomeni, da slovenska sodišča obsojajo ljudi na podlagi tega, kako prepričljiv je kdo z navedbami svojih indicev oziroma od tega, kaj oziroma komu si sodnik v konkretnem primeru želi verjeti".
"Potem tudi mi z enako pravico na podlagi nedvoumnih indicev, kot so čas, kraj, zaporedje političnih dogodkov in ostali indici, ki so med seboj trdno in logično povezani in ki se tako očitno dopolnjujejo, da tvorijo zaprt krog, trdimo in sodimo, da je celoten proces Patria političen proces in da je bila tudi sodba politično motivirana, njen edini cilj pa Janeza Janšo kot pomembnega osamosvojitelja onemogočiti in izriniti iz slovenskega političnega prizorišča," je dejal Predalič.
Na pomanjkanje dokazov in posledično nesprejemljivost obsodilne sodbe so ga, kot je povedal, opozorili tudi številni vidni slovenski mednarodni pravni strokovnjaki, od katerih nekateri nedvomno sodijo v levo politično provenienco.
Sicer pa po Hojsovih besedah v združenju - tudi ob srečanju s člani na terenu - ugotavljajo, da so že daljši čas deležni niza diskvalifikacij, obtožb, neupravičenih napadov na čase, ki so za našo državo ključni.
Sodba višjega sodišča pa bo le še dodatno argumentirala dejstva, ki so jih opazovalci evropskih misij v Sloveniji ugotovili že nekajkrat: da Slovenija na žalost ni prekinila s prejšnjim režimom in da lahko v Sloveniji vladajo paralelne strukture, ker ni bila izvedena lustracija.
"Take samostojne države si nismo predstavljali," je poudaril Hojs in dodal, da bo očitno Slovenija potrebovala "neko novo pomlad".
Na vprašanje, ali je po pravnomočni obsodilni sodbi Janša še vedno lahko predsednik SDS, Hojs ni odgovarjal, je pa poudaril, da so v združenju prepričani, da je Janša lahko član predsedstva njihovega združenja.
tz/ako
29.04.2014 15:40

Ni komentarjev:

Objavite komentar