petek, 22. november 2013

Rudolf Maister - Vojanov, borec za severno mejo

Rudolf Maister-Vojanov slovenski pesnik, general in borec za severno mejo. Rodil se je 29. marca 1874 v Kamniku. Njegov oče je bil Štajerc, mati Dolenjka, sam pa se je rodil na Gorenjskem, kot tretji sin v družini Maistrovih. Imel je dva starejša brata, Arturja in Ernesta.

Oče Franc, je bil finančni uslužbenec, rojen v pečarski družini na Ptuju. Rudolf ga ni niti imel možnosti dodobra spoznati, saj je umrl že, ko je sam dopolnil tri leta. Ko je Rudolf imel sedem let, je zaradi davice umrl tudi srednji izmed bratov Ernest. Mati Frančiška, rojena Tomšič, je izhajala iz ugledne, narodno zavedne kmečke in poštarske družine iz Trebnjega na Dolenjskem. Po očetovi smrti je za mladega Rudolfa skrbel stric Lovrenc. Ta ga je že v otroštvu navdušil za poklic vojaka.


Leta 1905 se je poročil z Marico Stergarjevo, hčerko znanega ljubljanskega zdravnika. Bila je zelo izobražena in kulturi naklonjena ženska. Končala je višjo dekliško šolo. S svojim znanjem francoščine je po prvi svetovni vojni pomagala Maistru pri pogovorih s častniki antante v Mariboru. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Hrvoj  in Borut.


Kot pesnik se je udejstvoval že zelo zgodaj. V 4. razredu gimnazije v Kranju je bil ustanovitelj in urednik dijaškega lista Inter nos, v 5. razredu pa je svoje pesmi objavljal v ljubljanski Večernici. V reviji Vesna je objavljal pod psevdonimom Vuk Slavič, nato pa še pod imenom Vojanov med drugim tudi v Ljubljanskemu zvonu in Slovenskemu narodu. Bil je zunanji član Zadruge, gimnazijskega skrivnega društva, katerega člani so bili tudi glavni pisci moderne – Ivan Cankar, Oton Župančič, Dragotin Kette in Josip Murn Aleksandrov. Pesniški zbirki: Poezije in Kitica mojih. Rudolf Maister je bil tudi ljubiteljski slikar. Upodabljal je v oljni tehniki.

Bil je tudi strasten ljubitelj knjig in lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem. V veliki večini je zbiral samo slovenske knjige in časopisje, ki jih je iskal po župniščih, šolah, pri premožnejših kmetih, po knjigarnah in starinarnicah. Po generalovi smrti je knjižnica prešla v last sinov, med drugo svetovno vojno je bila zaplenjena s strani nemškega rajha, vendar so po posredovanju Otona Župančiča last zahtevale italijanske okupacijske oblasti. Po vojni so bile knjige prepeljane v Maribor. Knjižno zbirko hrani Univerzitetna knjižnica Maribor.

Bil prvi general naše, slovenske vojske, velik strateg in bojevnik, tudi nasploh izredna osebnost. Ogromno je naredil tudi v smislu narodnega buditeljstva med Slovenci in nasploh za slovensko kulturo. Hkrati pa je bil tudi naš heroj!


Njegovo ravnanje in vodenje slovenske narodne vojske ob razpadu Avstro-Ogrske monarhije ter boj za slovensko severno mejo v obdobju 1918-1920, so njegova največja dejanja. Že ta ga, sama po sebi, uvrščajo med velikane 20. stoletja. Generalu Maistru se imamo zahvaliti za to, da je danes slovenski Maribor, da je slovenska Štajerska, da je slovensko Prekmurje in žal le majhen del Koroške. A če bi bilo po Maistrovo, bi bila slovenska Koroška bistveno večja in bi obsegala, tako Celovec in Beljak, kot tudi Gosposvetsko polje z Vojvodskim prestolom, Knežjim kamnom in Krnskim gradom.

Rad je zahajal v Zavrh pri Lenartu, kjer mu je prijatelj, notar Štupica, dal na voljo svojo hišo med vinogradi. Na počitnice je pogosto zahajal tudi na Unec pri Rakeku, na posestvo, ki ga je podedoval po teti Matildi, ki je bila pesnica in pripovednica. Ob enem takšnih obiskov na Uncu pri Rakeku, je generala Maistra zadela kap in je za njenimi posledicami, 26. julija 1934 umrl.

Veliki slovenski general je po smrti doživel časti, ki si jih je v času življenja nedvomno zaslužil. Ob prevozu njegovih posmrtnih ostankov z Unca v Maribor se mu je tako v Ljubljani, kot tudi v Celju poklonila velika množica ljudi. Še bolj častno se je od generala poslovil »njegov slovenski Maribor«. Dne 28. julija 1934 so generala Maistra z velikimi častmi pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru, kjer je še danes njegov grob.


Povzeto po Wikipediji in Hervardih

Pripravila: Barbara Benčan

Ni komentarjev:

Objavite komentar